Chyba nie ma osoby na świecie, która nie lubiłaby kawy… Od razu jak dowiedzieliśmy się o istnieniu tej rośliny zdecydowaliśmy, że musimy ją bliżej poznać i wprowadzić do naszego centrum ogrodniczego Lawendowy Ryneczek – WEJDŹ
Panie i Panowie przedstawiam Wam totalne cudo: COFFEA ARABICA, czyli KAWA W DONICZCE!
Wyjątkowo zielona i pachnącą, a czym? TAK, kawą!
Nie ma lepszego porannego zapachu niż zapach świeżo zmielonej kawy.
Poznajcie arystokratkę Naszego stołu!
CHARAKTERYSTYKA
Coffea obejmuje ok. 40 gatunków drzew i krzewów pochodzących glównie z Afryki. Dwa najważniejsze gatunki toKawa arabska(Coffea Arabica), której poświęcam niniejszy tekst, oraz Robusta (Coffea canephora). Kawa arabska jest najpopularniejsza i uważana za najlepszą. Odkryto ją w Jemenie, a obecnie uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji. Głównie z przeznaczeniem na ziarno, służące nam do przygotowywania aromatycznego napoju, zawierającego pobudzającą kofeinę.
UPRAWA
Kawa arabskajest dość rzadko uprawiana w mieszkaniach jako roślina doniczkowa, choć należy do roślin raczej łatwych w uprawie. Jej przetrwanie w domowych uprawach zawdzięczamy głównie miłośnikom uprawy rzadkich i wyjątkowych okazów flory.
Kawa arabska uprawiana w domu, przy zapewnieniu bardzo dobrych warunków do wzrostu, może osiągnąć do 2 m wysokości, przeważnie jednak nie przekracza 1-go m. Liście są ciemnozielone, lekko karbowane i błyszczące. Wyrastają zawsze po dwa na przeciw siebie. W okresie letnim na kawie pojawiają się małe kwiaty barwy śnieżnobiałej o wyraźnym zapachu. U form karłowych, przeznaczonych do uprawy w mieszkaniach, kwiaty pojawiają się już w drugim roku uprawy. Roślinę będą zdobiły też owoce, które najpierw będą zielone i z czasem dojrzewania przebarwią się na czerwono. Dojrzałe owoce mogą zdobić roślinę nawet przez pół roku. W miarę upływu czasu owoce nie miękną i nie psują się, a jedynie wysychają.
#lawendowy_ryneczek #coffeaarabica #coffee #plants #greentable #coffeeplants #hit #kawawdoniczce #lawendowyryneczek.pl